Rock català és una etiqueta musical que es pot posar en algunes formacions musicals de finals del segle XX i segle XXI que canten en català. Tot i que l'expressió conté la paraula rock, de vegades s'usa per a d'altres estils de música pop. En especial se'l sol referir a una sèrie de grups que va aparèixer cap els anys 70, que volien cantar en català els estils musicals populars considerats de moda que fins aleshores, just després de la dictadura, només podien haver sentit en altres llengües, principalment en anglès.
L'expressió comença a popularitzar-se als anys 70 entorn a l'antiga sala de concerts Zeleste, aixopluc d'un moviment anomenat rock laietà. Aquest corrent va englobar noms com Pau Riba, Jaume Sisa, Om, Oriol Tramvia, Companyia Elèctrica Dharma, GREC,Atila i d'altres, a més de grups que feien ús de l'anglès com ara Maquina!, Pan & Regaliz, etc. L'any 1975 es va celebrar el festival Canet Rock, que va tenir tres edicions posteriors. Aquesta escena està recollida al llibre Història i poder del rock català de Jordi Sierra i Fabra (1977).
La primera cançó de punk rock en català va ser creada per una banda de l'extraradi de Barcelona: es tracta de Ciutat Podrida, de La Banda Trapera del Río.
Posteriorment continuà als anys 80 i principis dels 90 amb grups i intèrprets de música rock i d'altres estils en català. El terme també s'utilitza per referir-se a tot el fenomen que ha originat en la música i la cultura, especialment entre el jovent. D'aquesta part destaquen grups com ara Sopa de Cabra, Sau, Sangtraït, Lax'n'Busto, Els Pets, Obrint Pas, Whiskyn's, ...
Portada del CD Deixa't estimar en català, promocionant la música en català |
El boom musical torna a esclatar a principis dels 90 amb l'aparició de molts grups i la realització de molts concerts i festivals arreu del territori dels Països Catalans. El rock català no ha estat exempt de crítica des d'aquesta dècada: Molts crítics musicals censuraven el fet que la Generalitat de Catalunya, suposadament, subvencionava i promocionava aquest moviment o fenomen musical amb finalitats polítiques.